
Крекери с типово брашно
ПРОДУКТИ:
50 мл вода
50 мл зехтин
1/2 ч.л. сол
150 г брашно
За намазване
1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 счукана скилидка чесън
За поръсване
сусам
мак
обикновен (може и червен) лук
ПРИГОТВЯНЕ:
В купа смесете водата, зехтина и солта. Добавете брашното и разбъркайте. Получава се много меко тесто, което не лепне заради зехтина в него. Ако все пак ви се стори прекалено меко добавете още 20 г брашно.
Тестото трябва да бъде много добре омесено, за да стане гладко и еластично. Покрийте го с найлоново фолио и задължително го оставете на стайна температура да отлежи 20 минути.
Разделете тестото на две части. Разточете тестото меьду два листа хартия за печене, докато стане тънко. Махнете горния пласт хартия.
В друг съд смесете съставките за намазване на крекерите. Намажете тестото като ползвате домакинска четка.
Поръсете тестото с мак и сусам. Може да ползвате и други семена по ваш избор. Накрая гарнирайте и с малко лук, нарязан на тънки полумесеци.
Пренесете тестото заедно с хартията в правоъгълна тава. Може да го нарежете на малки квадрати, или ако предпочитате на по-едри триъгълници. Добре е да режете с остър нож, а най-добре става с ножче за пица. По същият начин пригответе и останалата част от тестото.
Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете крекерите до златисто за 7-10 минути. Сервирайте с различни дипове, пастет или просто така.
Пожелание рецептата може да бъде изпълнена и с пълнозърнесто брашно.
« назад