
Ароматен хляб с брашно от нахут и квас
ПРОДУКТИ:
400 г бяло брашно
100 г брашно от нахут
350 г вода
10 г морска сол
1 к.ч. сварен нахут
100 г активен квас
ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвате тесто с изброените съставки. Оставете на стайна температура за половин час и премесвате отново още 3-4 пъти през половин час. Тестото престоява за още един час на стайна температура, след което се прибира в плътно затворен съд в хладилника. Престоява в хладилника между 10-16 час,а или докато удвои обема си. Изваждате тестото, разделяте на две и оформяте 2 хлебчета. Поставяте ги във форма за кекс, в която сте сложили набрашнена памучна кърпа. Така тестото се оставя да втаса до удвояване на обема.
За печенето е нужно да поставите купичка/чашка с вода във фурната, за да се образува пара при печенето и кората да остане тънка и хрупкава.
Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса за 20 минути и се доизпича за още 5 минути на 230 градуса.
« назад