
Френска селска торта със зелени смокини
Продукти:
за блатовете:
400 грама пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
200 милилитра прясно мляко
150 грама кафява захар
50 грама краве масло
2 супени лъжици пчелен мед
2 чаени лъжици сода бикарбонат
1 яйце
за крема:
1500 грама цедено кисело мляко
15 супени лъжици кафява захар
400 грама смлени орехи
1 бурканче сладко от зелени смокини
Приготвяне:
Сложете прясното мляко и захарта в тенджера на котлона.
Оставете да загрее добре и разбърквайте постоянно, за да може захарта да се разтопи.
Добавете меда, содата, яйцето и маслото.
Продължавайте да разбърквате.
Свалете от котлона и добавете брашното.
Отново разбъркайте и оставете за кратко настрани, за да може да изстине.
След това замесете тесто.
Разточете на осем равни топки.
Всяка топка разточете на кръг с диаметър 24 сантиметра.
Можете да направите еднакви по размер блатовете, като ги изрежете с чиния, поставена върху разточеният кръг.
Заделете остатъците на една страна.
Прехвърлете разточените кори върху хартия за печене.
От остатъците на всеки блат се образува още един - девети блат.
Това изцяло зависи от възможностите ви за разточване.
Печете на средно ниво във фурната, на 180 градуса с вентилатор.
Всеки блат се изпича средно за 5 - 6 минути.
Това изцяло зависи от фурната ви, затова следете през цялото време.
Докато блатовете се пекат направете крема.
Смесете цеденото мляко със захарта и разбъркайте добре.
Извадете смокините от бурканчето и ги нарежете на тънки резени.
Поставете малко от крема на дъното на поднос.
Отгоре поставете един блат, намажете с крем и подредете няколко резенчета смокини.
Поставете втори блат, после отново крем, смокини ... и така докато блатовете и крема свършат.
Отгоре и отстрани, покрийте тортата със смлени орехи.
Декорирайте с цели парчета орехи и цели плодове смокини.
Поставете тортата в хладилник за няколко часа да отлежи.
Най - добре е за една нощ, така крема ще попие в блатовете добре.
Приятен апетит!