
Козуначено цвете
Продукти:
за тестото:
150 грама био пълнозърнесто пшенично брашно
200 грама био бяло брашно
100 грама пълномаслено кисело мляко
60 грама кокосова захар
20 грама прясна мая
60 грама краве масло
2 яйца
плънка:
200 грама шипков мармалад
натрошени орехи
за отгоре:
кокосова захар за поръсване
1 белтък
Приготвяне:
Пресейте двата вида брашна в купа.
Направете кладенче в средата.
Разтопете кравето масло.
Разтворете маята в киселото мляко.
Сложете киселото мляко, маслото, захарта и яйцата в кладенчето.
Замесете меко тесто.
При необходимост добавете още брашно.
Сложете тестото в купа и покрийте със стреч фолио.
Поставете купата в хладилник за осем часа.
Извадете купата от хладилника и оставете за 30 минути на стайна температура.
Разделете тестото на четири еднакви топки.
Намаслете плота и разточете всяка от топките на кръг с еднакъв диаметър.
Нанесете от шипковия мармалад върху един лист тесто и поръсете с орехи.
Върху него поставете друг лист тесто, отново намажете с шипков мармалад и поръсете с орехи.
Поставете трети лист тесто и отново намажете с шипков мармалад и поръсете с орехи.
Накрая завършете с лист тесто.
Сложете малка купичка по средата на кръга.
Вземете остър нож и разрежете на ивици, така както се вижда на снимката.
След това усучете ивиците както съм показала на снимката.
Накрая ги прищипете.
Преместете внимателно в тава и покрийте с хавлиена кърпа.
Оставете да втаса за около 40 минути на топло.
Може да ви отнеме и повече време. Всичко зависи от топлината в помещението.
Намажете с разбит на пяна белтък и поръсете с кокосова захар.
Включете фурната на 180 градуса и поставете тавата с козунака на средно ниво.
Печете около 40 минути. Проверявайте за готовност с дървено шишче.
След изпичане, извадете козунака от фурната и го поставете на метална решетка. Напръскайте леко с вода и покрийте с хавлиена кърпа.
Оставете да изстине напълно и консумирайте.
Ако искате да го съхраните за по - дълго време го поставете в торбичка от плат.
Приятен апетит!
« назад