Козуначено цвете

Козуначено цветеКозуначено цветеКозуначено цветеКозуначено цветеКозуначено цветеКозуначено цвете

Продукти:


за тестото:


150 грама био пълнозърнесто брашно от ръж

200 грама био бяло брашно

100 грама пълномаслено кисело мляко

60 грама кокосова захар

20 грама прясна мая

60 грама краве масло

2 яйца


плънка:


200 грама шипков мармалад

натрошени орехи 


за отгоре:


кокосова захар за поръсване

1 белтък

 

 

Приготвяне:


Пресейте двата вида брашна в купа.

Направете кладенче в средата.

Разтопете кравето масло. 

Разтворете маята в киселото мляко. 

Сложете киселото мляко, маслото, захарта и яйцата в кладенчето.

Замесете меко тесто. 

При необходимост добавете още брашно. 

Сложете тестото в купа и покрийте със стреч фолио. 

Поставете купата в хладилник за осем часа. 

Извадете купата от хладилника и оставете за 30 минути на стайна температура.

Разделете тестото на четири еднакви топки. 

Намаслете плота и разточете всяка от топките на кръг с еднакъв диаметър. 

Нанесете от шипковия мармалад върху един лист тесто и поръсете с орехи. 

Върху него поставете друг лист тесто, отново намажете с шипков мармалад и поръсете с орехи.

Поставете трети лист тесто и отново намажете с шипков мармалад и поръсете с орехи.

Накрая завършете с лист тесто. 

Сложете малка купичка по средата на кръга. 

Вземете остър нож и разрежете на ивици, така както се вижда на снимката. 

След това усучете ивиците както съм показала на снимката.

Накрая ги прищипете. 

Преместете внимателно в тава и покрийте с хавлиена кърпа.

Оставете да втаса за около 40 минути на топло. 

Може да ви отнеме и повече време. Всичко зависи от топлината в помещението. 

Намажете с разбит на пяна белтък и поръсете с кокосова захар.

Включете фурната на 180 градуса и поставете тавата с козунака на средно ниво. 

Печете около 40 минути. Проверявайте за готовност с дървено шишче.

След изпичане, извадете козунака от фурната и го поставете на метална решетка. Напръскайте леко с вода и покрийте с хавлиена кърпа.

Оставете да изстине напълно и консумирайте. 

Ако искате да го съхраните за по - дълго време го поставете в торбичка от плат. 

Приятен апетит!

 

« назад