
Млечен хляб "Агънце"
Продукти:
200 грама био пълнозърнесто брашно от лимец
200 грама био пълнозърнесто брашно от пшеница
200 грама натурално типово пшенично брашно
400 милилитра прясно краве мляко, топло
20 грама прясна мая
7 грама сол
краве масло
Приготвяне:
Сложете брашната в купа, заедно със солта. Разбъркайте.
Сложете млякото в отделна купа и прибавете маята.
Разбъркайте добре, за да се разтвори маята.
Прибавете течната смес в купата, към брашната.
Омесете меко тесто. При необходимост добавете още брашно.
Сложете хартия за печене в тава с размери 40х30 сантиметра.
Оформете топчета, колкото орех за образуването на тялото на агънцето.
Подредете топчетата в тавата.
Четири топчета разтеглете на фитили за образуването на краката на агънцето.
От една по - голяма топка тесто оформете главичка.
Сложете две зрънца черен пипер за очички на агънцето.
Още две от топчетата, разтеглете на фитили за ушички на агънцето.
Аз подредих и три малки топчета над главата, като коронка/венче.
Покрийте готовото хлебче "Агънце" с хавлиена кърпа и поставете тавата в хладилник за 7 - 8 часа, да втаса.
След това извадете тавата от хладилника и оставете за един час на стайна температура.
Печете на средно ниво във фурната, за около 35 - 40 минути, на 180 градуса.
Извадете, намажете с масло и завийте с хавлиена кърпа.
Приятен апетит!
« назад