0 Млечен хляб "Агънце" | ecosem.bg

Млечен хляб "Агънце"

Млечен хляб "Агънце"Млечен хляб "Агънце"

Продукти:


200 грама био пълнозърнесто брашно от лимец

200 грама био пълнозърнесто брашно от пшеница

200 грама натурално типово пшенично брашно

400 милилитра прясно краве мляко, топло

20 грама прясна мая

7 грама сол


краве масло


Приготвяне:


Сложете брашната в купа, заедно със солта. Разбъркайте.

Сложете млякото в отделна купа и прибавете маята. 

Разбъркайте добре, за да се разтвори маята.

Прибавете течната смес в купата, към брашната. 

Омесете меко тесто. При необходимост добавете още брашно. 

Сложете хартия за печене в тава с размери 40х30 сантиметра.

Оформете топчета, колкото орех за образуването на тялото на агънцето.

Подредете топчетата в тавата. 

Четири топчета разтеглете на фитили за образуването на краката на агънцето.

От една по - голяма топка тесто оформете главичка. 

Сложете две зрънца черен пипер за очички на агънцето.

Още две от топчетата, разтеглете на фитили за ушички на агънцето. 

Аз подредих и три малки топчета над главата, като коронка/венче. 

Покрийте готовото хлебче "Агънце" с хавлиена кърпа и поставете тавата в хладилник за 7 - 8 часа, да втаса. 

След това извадете тавата от хладилника и оставете за един час на стайна температура.

Печете на средно ниво във фурната, за около 35 - 40 минути, на 180 градуса.

Извадете, намажете с масло и завийте с хавлиена кърпа. 

Приятен апетит!

 

« назад