
Фокача с орехови ядки и слънчогледови семена
Продукти:
300 грама брашно от лимец
150 милилитра прясно мляко
1/2 кубче прясна мая за хляб
1/4 чаена лъжичка сол
30 грама пресни орехи
20 грама сурови слънчогледови семена
чери домати
гриловани зелени маслини
Приготвяне:
Сложете брашното в купа. Направете кладенче в средата.
Стоплете прясното мляко и добавете маята.
Разбъркайте добре, докато маята се разтвори.
Изсипете сместа в кладенчето и добавете солта.
Замесете меко тесто и го покрийте с хавлиена кърпа.
Оставете го да втаса на стайна температура за около 40 - 45 минути при топло време.
През това време запечете орехите и семената на сух тиган.
Аз използвах чугунен тиган.
След като тестото втаса, добавете запечените ядки и премесете отново.
Разделете готовото тесто на две части.
Сложете хартия за печене в тава с размери 40*30 сантиметра.
Разтеглете всяка от топките тесто така, че да се образува фокача.
Направете кладенчета на няколко места в тестото, където да поставите разполовени чери домати и гриловани зелени маслини.
Печете на средно ниво във фурна, загрята на 180 градуса.
Времето на изпичане е около 35 - 40 минути.
Извадете фокачите от фурната и ги поставете върху метална решетка, за да изстинат.
Приятен апетит.
« назад