
Веган лимонов кейк без глутен
Продукти:
375 милилитра вода
225 грама брашно от ориз Ecosem
1 щипка сол
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
180 грама кафява захар
сок от 1/2 лимон
шепа микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички
Приготвяне:
Сварете водата в средно голяма тенджера.
Смесете пресятото брашно, содата и солта в голяма купа.
Включете котлона да загрява постепенно.
Докато водата ври, добавете кафявата захар.
Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта и отдръпнете от котлона.
Добавете с разбъркване сокът от 1/2 лимон, както и настърганата му кора.
Прибавете течната смес постепенно в купата със сухите продукти.
Объркайте добре и изсипете в предварително намазана с кокосово масло тавичка.
Тавичката, която използвах аз беше с размери 25*25 сантиметра (квадратна).
Отгоре поръсете с микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички.
Плодовете ще потънат на дъното, но при самото печене се издигат нагоре и така има на различни места, дори и на повърхността.
Печете на 180 градуса на средно ниво, в предварително загрята фурна.
Времето на печене е около 25 - 30 минути.
Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.
След изпичане го извадете от фурната и оставете да изстине както е в тавата.
След това разрежете на квадрати и поднесете.
Приятен апетит!