
Хляб от карфиол и нахутено брашно
Продукти
1 по-малък карфиол, около 1,2 кг
150 г нахутено брашно Екосем
4 яйца, среден размер
3 стръка магданоз
1 малка пиперка
6 с.л. зехтин - да не бъде extra virgin
1 1⁄2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 с.л. риган
1 ч.л. черен пипер
бял и черен сусам за поръсване
Приготвяне
Разделяме карфиола на малки розички и го сваряваме добре. След като изстине, изцеждаме добре водата с помощта на марля (ако нямате може и на ръка, но е доста по-бавно). Така се получават 2 пълни чаени чаши карфиол.
Нарязваме на ситно магданоза и пиперката.
Отделяме белтъци и жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг. Отделно разбиваме жълтъците и зехтина.
В голяма купа изсипваме брашното, бакпулвера, солта, черния пипер и ригана. Разбъркваме ги много добре.
Към сухите съставки изсипваме жълтъците и карфиола. С помощта на силиконова шпатула разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
Добавяме и разбитите белтъци. Отново с помощта на шпатулата разбъркваме много внимателно, за да не паднат белтъците.
Със зехтин намазваме добре формата за хляб. Изрязваме хартия за печене, която да покрие дъното и изсипваме сместа.
Поръсваме с бял и черен сусам и печем в предварително сгрята на 200° фурна с вентилатор за около 20 минути. След това намаляме на 180° и печем още около 25-30 минути.
Преди да извадим хлебчето, проверяваме с дървена пръчица.
Изваждаме хляба от формата, и поставяме върху решетка, за да изстине.