0 Китайски хлебчета Mantou | ecosem.bg

Китайски хлебчета Mantou

Китайски хлебчета MantouКитайски хлебчета MantouКитайски хлебчета MantouКитайски хлебчета Mantou

Продукти:

300 грама бяло брашно

160 милилитра прясно краве мляко, топло

60 грама пшенично нишесте

30 грама захар от фурми

2-3 грама суха мая за хляб

1 супена лъжица зехтин

1/2 чаена лъжичка келтска сол


 

 

за плънката:

30 грама гхи или краве масло

1/4 връзка пресен магданоз

1/4 връзка пресен копър

 

Приготвяне:

Сложете брашното, нишестето, маята за хляб, захарта, солта и зехтина в купа. 

Добавете топлото краве мляко, а при нужда добавете още мляко, за да може да дооформите тестото. 

Месете на ниска скорост за 10-12 минути или докато тестото стане гладко и еластично. 

Поставете хавлиена кърпа върху купата с тестото и го оставете да си почине за 15-20 минути. 

Тестото не трябва да увеличава обема си, а да си почине, за да може глутена да се освободи и тестото по - лесно да се разточи след това. 

Разделете тестото на две равни части. 

Поръсете леко работната повърхност с малко брашно.

Омесете тестото няколко пъти, за да изтласкате въздушните мехурчета, ако има такива. 

Едната част тесто разточете на тънко.

Другата част тесто разделете на шест равни части. 

Тази част, която сте оставили разточете на тънък лист.

Намажете с плънка от ситно нарязан магданоз и копър и гхи (масло). 

Навийте на руло внимателно, а след това разделете на шест равни части. 

Всяка част покрийте с тесто от шестте топки тесто, които отделихте в началото. 

Слет дова подрете топките тесто върху лист алуминиево фолио и оставете да си починат за 15-20 минути. 

Сложете вода с малко сол в тенджера да заври. 

Водата не трябва да е много, защото след това ще поставим решетка върху която ще поставим хлебчетата. Те не трябва да имат досег с водата, а да се готвят на пара. 

Сложете капака на тенджерата при запарването.

Запарете за 15 минути, а след това изключете котлона и оставете хлебчетата в тенджерата да си починат и да не се набръчкат при внезапната смяна на температурата. 

 
 
Как да приготвим китайски хлебчета в Instant Pot?
 
Приготвят се дори по - лесно отколкото на котлона, защото не наблюдавате какво се случва и не чакате водата да заври.
Слагате два пръста вода на дъното на съда. След това поставяте решетката с хлебчетата. 
Решетката не трябва да опира до водата. 
Затваряте капака на Instant Pot и включвате програмата за пара на 20 минути. 
Това е всичко. 
 
 
Брой порции: 6 броя

Време на подготовка: 30 минути

Време на готвене: 20 минути

Рецептата е адаптирана от тук.

 

 

« назад