
Плоски хлебчета
Продукти
1 яйце
1/2 ч.ч кисело мляко с 1/2 ч.л. сода
1/2 ч.ч вода
100 г остатъчен квас*
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
300-350 г бяло брашно Екосем (до меко и гладко тесто)
1/2 ч.ч вода
100 г остатъчен квас*
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
300-350 г бяло брашно Екосем (до меко и гладко тесто)
Приготвяне
В купа се пресява брашното и се прави кладенче, в което се добавят яйцето, киселото мляко, в което е разтворена содата, водата, захарта и солта, кваса.
Меси се до гладко тесто, което се оставя да отпочине (поне час), или се прибира в хладилник (след като се извади от хладилника, тестото трябва да е напълно темперирано и отпочинало).
Тестото се разстила внимателно с ръце, нарязва се според желанието, намазва се със смес от зехтин и пресован чесън, нареждат се чери домати (по желание).
Хлебчетата се пекат в предварително загрята фурна с вентилатор на 170°С-180°С до готовност (около 30 минути), точно преди да се извадят от фурната, се поръсват със сминдух.
*Квасът може да бъде пропуснат, тъй като е остатъчен (квас, който се отделя при захранването на основния квас и се съхранява в хладилник за няколко дни, но е с приятен мирис и останала активност) и не служи за набухвател в рецептата.
**Ако обичате мекички, от това тесто ще се получат чудесни такива.
« назад