
Черешов сладкиш
Продукти
4 яйца
3/4 ч.ч. кафява захар
3/4 ч.ч. олио
1 к.ч. прясно мляко
1 ч.ч. бяло брашно Екосем (150 г)
1 бакпулвер
2 ванилии
1/4 ч.л. махлеб (по желание)
4-5 с.л. пудра захар
Череши за нареждане върху сладкиша (по предпочитание или около 200 г)
Бадеми (по желание)
Приготвяне
Черешите се измиват, почистват от костилките и се режат на половини.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с миксер до пухкав крем (около 10 мин). На струйки се добавя олиото, след това прясното мляко и накрая брашното, пресято с бакпулвера, ванилията и махлеба.
Сместта се прехвърля в подходяща форма с хартия за печене или намазана с масло и се пече в предварително загрята фурна на 170°С до суха клечка ( за около 30 мин.)
Докато блатът се пече, белтъците се разбиват с пудрата захар до пухкав сняг (когато се обърне съда, в който разбиваме, сместта не трябва да се разтича, а да се задържи).
След като е изпечен, блатът се изважда от фурната, върху него се нареждат черешите и отгоре с лъжица се слага снега от белтъците.
Сладкишът се връща отново във фурната и се пече за още около 10-тина минути - докато снега от белтъци покафенее леко.
Черешите ще сиропират блата и ще се получи един фин, вкусен и сочен черешов сладкиш.
По желание: сладкишът се поръсва с бадеми, предварително наситнени или смлени.