
Шоколадов кекс с праскови
Продукти
150 г бяло пшенично брашно Екосем
120 г еритритол
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
15-20 г нискомаслено какао на прах
100 мл бадемово мляко
90 мл маслиново олио
90 г кисело мляко без лактоза
1 яйце размер L
11⁄2с.л.ром
200 г праскови или нектарини без костилката
Приготвяне
Загряваме фурната на 180°.
Нарязваме ситно прасковите. Стопляме бадемовото мляко, изсипваме какаото в него, и разбиваме добре с телена бъркалка.
Пресяваме брашното и го изсипваме в голяма купа заедно с хлебната сода, бакпулвера, солта и еритритола. Смесваме ги с помощта на телена бъркалка.
В по-малка купа, отново с телена бъркалка, разбиваме какаото, рома, киселото мляко, яйцето и маслиновото олио.
Към сухите съставки изсипваме течните и забъркваме сместа. Добавяме наситнените праскови и отново забъркваме.
Получената смес изсипваме в тавичка за кекс с размер 25 х 11 см, която пресварително сме намазнили и сме покрили с хартия за печене.
Печем за около 45-50 минути или до суха клечка, като през първите 30 минути не отваряме печката.
Заливаме с шоколад след като кексчето е напълно изстинало.
За шоколадовата заливка (по желание):
На водна баня разтапяме черен шоколад с малко бадемово мляко.
Добавяме малка лъжичка ром и разбъркваме добре.
След като сместа поизстине леко, заливаме кекса и декорираме с праскови по желание.
« назад