
Питки с квас, бяло брашно Екосем и овесени ядки
От вечерта:
Приготвяне на овесените ядки и квас
- Овесени ядки:
50 г фини овесени ядки
200 г вряла вода
Ядките се заливат с врялата вода, като съдът се покрива с капак
- Квас:
10 г кафява захар
30 г квас 100% хидратация (захранен с равни количества вода и брашно)
80 г бяло брашно Екосем
80 г вода
2. На сутринта:
- Овесените ядки
- Целия квас
- 350 г бяло брашно Екосем
- 100 г вода
- 8 г сол
- 20 г меко масло
3. Стъпки:
В купата на миксер се смесват всички съставки без маслото. Меси се и се оставя за почивка от 10-тина минути. След това се добавя и маслото, като се меси до усвояването му. Тестото може да бъде измесено и на ръка.
Тестото се оставя за почивка, като се правят 2 вътрешни сгъвания през 30 минути. След като тестото е с удвоен обем, се разделя и се оформят питки, които се оставят за финално втасване (от това тесто бяха оформени 9 броя питки по около 100 г всяка).
Преди печене питките се намазват със смес от 1 супена лъжица прясно мляко и 1 супена лъжица олио. Поръсват се по желание, например с овесени ядки или сусам.
Пекат се под капак (в съд с капак) или свободно с или без осигурена пара и според фунциите и спецификите на фурната. Тези питки бяха изпечени за 20 минути на 230°С под капак и за още 20 минути без капак на 200°С с вентилатор. Могат да бъдат изпечени и свободно на 200°С за около 40 минути или до готовност.
(Втасването на питките зависи от температурата на помещението, силата на кваса и др. Питките са готови за печене, когато са с увеличен обем, при лек допир не се усещат сбити участъци, а се усеща ефирност.)