
Курабии с локум
Продукти:
2 яйца
100 г кафява захар
100 г олио
200 г кисело мляко
1 ч.л. сода
500 г бяло брашно Екосем (и още малко за добавяне, ако е необходимо)
1 ч.л. бакпулвер
2 бр. ванилия
кората на 1 лимон (или 1 с.л. лимонови корички)
1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко за намазване на курабиите
Захар за поръсване
Стъпки:
Продуктите трябва да са на стайна температура.
Яйцата и захарта разбиваме и към тях добавяме олиото, като разбъркваме добре. След което към тази смес прибавяме киселото мляко. В него предварително сме сложили содата и сме изчакали да шупне. Следват ванилията и лимоновата кора.
Пресяваме брашното с бакпулвера и прибавяме към сместа. Може да се наложи добавянето на още малко брашно. Месим до приятно тесто.
Разделяме тестото според желания брой курабии, който искаме да изпечем, разстиламе всяко парче с ръка, поставяме парче локум и оформяме топче. Всяка курабия поставяме върху тава, покрита с хартия за печене, намазваме с жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко, поръсваме с кафява захар и печем на 170°С до готовност, приятен загар и коричка на дъното на курабията.