0 Празнична торта с пухкав крем и круши | ecosem.bg

Празнична торта с пухкав крем и круши

Празнична торта с пухкав крем и крушиПразнична торта с пухкав крем и крушиПразнична торта с пухкав крем и круши
Продукти:
За корите:
● ⅔ пакет точени кори (за предпочитане фини)
● кленов сироп (на вкус), може да използвате еритритол, разтопен мед, или друг
подсладител
● 1-2 с.л. Зехтин (да не бъде екстра върджин)
За какаовия блат:
● 120 г. оризово брашно Екосем
● 60 г. еритритол
● ½ ч.л. сода за хляб
● ½ ч.л. бакпулвер
● 2 ванилии на прах
● 15 г. какао на прах
● 70 мл. зехтин
● 1 с.л. ябълков оцет
● 1 яйце, размер L
● 120 мл. вряща вода
● 70 мл овесено мляко
● щипка сол
За крема:
● 4 жълтъка
● 80 г. Еритритол
● 150 + 750 мл. овесено мляко (може да използвате и краве мляко)
● 6-7 с.л. оризово брашно Екосем
● 2 с.л. ром (може и есенция)
● една голяма круша
 
Приготвяне:
Корите:
1. Накъсваме корите на малки парченца, добавяме кленовия сироп (на вкус),
олиото, и смесваме добре.
2. Разстиламе ги добре в голяма тава, като внимаваме да не се слепнат, и печем
в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Следете ги, защото става
много бързо.
3. Изваждаме от фурната и ги оставяме да изстинат.
Какаовият блат:
1. Загряваме фурната на 180 градуса. Разтваряме добре какаото във врящата
вода и оставяме настрана.
2. В купа смесваме оризовото брашно, еритритола, содата, бакпулвера и
ванилиите. Смесваме добре с телена бъркалка.
3. В друга купа разбиваме яйцето със солта, добавяме зехтина, овесеното мляко
и оцета. Добавяме какаото и разбъркаваме добре.
4. Смесваме двете купи. Сместа изсипваме в тавичка с диаметър 22 см. И
падащо дъно, която предварително сме покрили с хартия за печене и сме
намазнили леко. Печем за 20-25 мин или до суха клечка.
5. Готовият блат оставяме настрана, за да поизстине.
Кремът:
1. Обелваме крушата и я нарязваме на ситни кубчета.
2. В купа разбиваме яйцата и млякото (150мл). Добавяме брашното и
разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
3. В тенджера изсипваме останалото мялко (750мл), добавяме еритритола и
крушите. Започваме да бъркаме с помощта на телена бъркалка, докато сместа
започне да ври.
4. След като заври, махаме за малко от котлона и добавяме бавно и бъркайки
яйчената смес. Добавяме и рома. Връщаме отново на котлона (намаляме го на
средна степен), където продължаваме да бъркаме до сгъстяване на крем. Не
искаме да бъде прекалено гъст, защото докато изстива ще се сгъсти още.
5. Махаме от котлона и оставяме да поизстине, но не много, за да не се сгъсти
прекалено.
Сглобяване на тортата:
1. Разделяме крема и корите на 3, като последната чат от корите трябва да е
по-малка. Намазваме блата с малко от крема, поръсваме с кори и заливаме с
крем. Така редуваме кори с крем, като най отгоре поръсваме с най-малко кори.
2. Оставяме поне за 4-5 часа в хладилник, за да стегне тортата, като имайте
предвид, че за най-добър резултат е добре да престои поне 12 часа.
« назад