
Хлебчета с поръска от сусам и ленено семе
Продукти:
80 г брашно от бяла спелта Екосем
320 г бяло брашно Екосем
200 г квас
270 г вода
9 г сол
10 г кафява захар
1 с.л. олио
Приготвяне:
Всички продукти без олиото се смесват и се меси в миксер или на ръка. След кратка почивка от 10 минути се добавя и олиото и се измесва до гладко тесто.
Тестото се прехвърля в подходяща купа като се правят две разтягания на тестото през 30 минути.
Тестото се оставя за втасване до удвояване на размера (времето от влагане на кваса до оформяне е приблизителни около 3 часа при 23° - 24°С стайна температура), след което се разделя на 6 части и се оформят хлебчета в желаната форма.
Така оформените хлебчета се оставят да втасат до удвоен обем и при допир с пръст не се усещат сбити участъци.
Втасалите хлебчета се намазват с разбито с олио и прясно мляко жълтък. Поръсват се обилно с ленено семе и сусам, правят се разрези и се пекат в предварително загрята фурна на 200°С за около 40 минути или в съд с капак за 20 минути на 240°С и на 200°С за още за 15 минути.
* За сполучливи разрези се препоръчва употребата на бръснарско ножче.
** Времето за втасване зависи от стайната температурата, силата на кваса и е различна за всяко тесто.
« назад