0 Хлебчета с поръска от сусам и ленено семе | ecosem.bg

Хлебчета с поръска от сусам и ленено семе

Хлебчета с поръска от сусам и ленено семеХлебчета с поръска от сусам и ленено семеХлебчета с поръска от сусам и ленено семе

Продукти:

80 г брашно от бяла спелта Екосем

320 г бяло брашно Екосем

200 г квас

270 г вода

9 г сол

10 г кафява захар

1 с.л. олио 

Приготвяне:
Всички продукти без олиото се смесват и се меси в миксер или на ръка. След кратка почивка от 10 минути се добавя и олиото и се измесва до гладко тесто. 

Тестото се прехвърля в подходяща купа като се правят две разтягания на тестото през 30 минути. 

Тестото се оставя за втасване до удвояване на размера (времето от влагане на кваса до оформяне е приблизителни около 3 часа при 23° - 24°С стайна температура), след което се разделя на 6 части и се оформят хлебчета в желаната форма. 

Така оформените хлебчета се оставят да втасат до удвоен обем и при допир с пръст не се усещат сбити участъци. 

Втасалите хлебчета се намазват с разбито с олио и прясно мляко жълтък. Поръсват се обилно с ленено семе и сусам, правят се разрези и се пекат в предварително загрята фурна на 200°С за около 40 минути или в съд с капак за 20 минути на 240°С и на 200°С за още за 15 минути. 

* За сполучливи разрези се препоръчва употребата на бръснарско ножче.
** Времето за втасване зависи от стайната температурата, силата на кваса и е различна за всяко тесто.

 

 

« назад