
Таралежчета
Продукти:
За тестото:
200 г брашно от бяла спелта Екосем (още 20 г при необходимост)
1 яйце
120 г масло (меко, но не разтопено)
60-70 г пудра захар
1 ванилия
щипка сол
щипка махлеб
За глазурата:
Глазура 1:
Шоколад по избор
Глазура 2:
60 г масло
1с.л. прясно мляко
1 с.л. какао
ванилия
За украсата:
кокосови стърготини
смлени орехи
смлян шамфъсък
шоколадови пръчици
Приготвяне:
Яйцето и захарта се разбиват с вилица до пухкава смес, а след това се прибавя мекото масло, предварително нарязано на малки кубчета. Добавят се брашното, което се пресява, ванилията, солта и махлеб. Меси се до гладко тесто, което се прибира в хладилник за 30-40 минути.
След това тестото се разделя на късове от около 20 г, оформят се топки, които се изтъняват в единия край, за да се получи форма на таралежче, и се нареждат върху тава, застлана с хартия за печене.
Таралежчетата се пекат на 160°С с вентилатор за 10-13 минути (спрямо силата на фурната), не трябва да потъмняват и да се препичат.
Когато таралежчетата са изстинали напълно, се приготвя глазурата или се разтопява шоколад на водна баня.
Всяко таралежче се потапя в глазурата, а след това и в желаната украса.