
Негърче
Продукти:
2 яйца на стайна температура
1 ч.ч. захар - тръстикова или кафява (може да се намали на 1/2 ч.ч.)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко на стайна температура
1 ч.л. сода
2 ч.ч. непълни бяло брашно от спелта Екосем
2 с.л. с връх какао
2 бр. ванилия
(Чашата е с вместимост 200 ml)
Глазура:
3 с.л. прясно мляко
100 г масло
5-6 с.л. захар - тръстикова или кафява
2 с.л. какао
За поръсване:
кокосови стърготини
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкава пяна. Добавя се олиото, а след това киселото мляко с шупналата в него сода.
Брашното се пресява и се прибавя към сместа, а след това се прибавят какаото и ванилията. Бърка се с шпатула внимателно - от долу нагоре.
Сместа се прехвърля в подходяща форма, застлана с хартия за печене или намазана с масло. Пече се в предварително загрята фурна на 170°-180°С (спрямо силата и особеностите на фурната) за около 40 минути (и до суха клечка, прободена в средата на сладкиша).
Изпеченият сладкиш се оставя да изстине напълно и след това на места се набожда с вилица или клечка.
В касерола, която се слага на котлона, се изспиват маслото, захарта, прясното мляко и какаото, бърка се до получаване на гладка и плътна смес. С още топлата глазура се залива изстиналия сладкиш.
По желание се поръсва с кокосови стърготини.