0 Морковен сладкиш | ecosem.bg

Морковен сладкиш

Морковен сладкишМорковен сладкишМорковен сладкишМорковен сладкишМорковен сладкиш

Продукти:
2 бр. яйца на стайна температура
2 ч.ч./230 г моркови - ситно настъргани на ренде
2/3 ч.ч./150 г тръстикова захар 
1/2 ч.ч./100 г олио
1/3 ч.ч./70 г сок портокал
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. канела
2 бр. ванилия
2 ч.л. портокалови корички
1 ч.ч. непълна орехи (около 100 г) - наситнени с нож
1 1/3 ч.ч./170 г бяло брашно Екосем
1/2 ч.л. бакпулвер

Орехи наситнени за поръсване 

За крема:
200 г Маскарпоне
150 г крем сирене
1 с.л. пудра захар
Няколко капки портокалов сок

За конфитюра от моркови:
200 г вода
150 г захар
150 г моркови ситно настъргани
1 ч.л. портокалови корички
1 бр. ванилия
1 с.л. лимонов сок 
1 зрънце карамфил

Приготвяне:

Яйцата и захарта разбиваме до пухкава смес. Добавяме всички останали съставки без брашното и бакпулвера.
Пресяваме брашното и бакпулвера и добавяме към сместа като разбъркваме внимателно.
Сместа прехвърляме във форма, застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180°С за около 40 мин. (или до суха клечка, прободена в средата на сладкиша).

След като сладкишът изстине напълно, намазваме щедро с приготвения крем от маскарпонето, крем сиренето, пудрата захар и портокаловия сок. Декорираме по желание и поръсваме с орехи. 

За конфитюра:
Варим водата и захарта в касеролка на котлона до леко сгъстяване. Добавяме морковите, портокаловите корички и зрънцето карамфил. Варим до сгъстяване, пасираме до гладкост (отстраняваме карамфилчето). Добавяме лимоновия сок и ванилията, варим още 10-тина минути на котлона на ниска степен, охлажадаме напълно и прибираме в хладилник. За добавка и декорация към торти и десерти.
 

« назад