
Чабати с маслини и сушени домати
Продукти:
350 г бяло брашно Екосем
105 г квас (захранен от сутринта в съотношение 1:3:3 - 15 г квас, 35 г вода, 35 г брашно)
285 г вода
8 г сол
Приготвяне:
Привечер в купата на миксер смесваме квас, брашно, 265 г от водата и оставяме за 1 час почивка.
Добавяме солта и измесваме тестото машинно, след което добавяме и останалите 20 г вода. Месим до гладко тесто (тестото може да се измеси и на ръка, но в такъв случай може да се намали водата, за да облекчи месенето).
Оставяме за почивка от 30 минути и правим едно разтягане на тестото в купата, след още 30 минути правим т.нар. ламиниране (разтегляне на тестото върху леко намокрен плот, подобно на дърпането на кори за баница), поръсваме със ситно нарязани мариновани сушени домати и маслини.
Прибираме купата с тестото в хладилника до сутринта.
На сутринта изваждаме купата с тестото и оставяме тестото да се стопли, отпусне и надигне до приятно и пухкаво тесто.
Върху набрашнен плот внимателно разтегляме леко тестото и нарязваме по желание с шпатула или нож. Прехвърляме в тава и оставяме чабатите за почивка още около час.
Печем в съд с капак или с осигурена пара във фурната 20 минути на 240°С и още 20 минути на 200°С или според функциите и особеностите на фурната.
« назад