
Бисквитки с глазура
Продукти:
Общо за двете теста:
295 г бяло брашно бяло
5 г какао
200 г меко масло (но не разтопено)
100 г тръстикова захар
2 бр. жълтък (яйца размер L)
Общо за двете глазури:
2 белтъка (яйца размер L)
155 г пудра захар
5 г какао
За приготвяне на тестата: Мекото масло и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем, добавят се жълтъците и отново се разбива.
Сместа се разделя на две, като в едната се добавят 150 г брашно и се меси бялото тесто, а в другата - 145 г бяло брашно и 5 г какао, и се меси какаовото тесто.
* Ако тестото е прекалено твърдо, може да се добави 1 с.л. прясно мляко и да се доизмеси.
Двете теста се увиват с фолио за свежо съхранение и се слагат в хладилник за около 30 минути.
След като се извадят от хладилника, тестата се разточват до дебелина 0.5 см и с помощта на ринг или чашка се изрязват бисквитките, които се прехвърлят върху тава, застлана с хартия за печене.
Фурната се загрява на 160°С.
Приготвят се глазурите:
За светлата глазура - 1 бр. белтък и 80 г пудра захар се разбиват с миксер, докато сместа може да се задържи.
С чаена лъжичка се изсипва върху всяка бисквитка по малко от глазурата.
За кафявата глазура - 1 бр. белтък, 75 г пудра захар и 5 г какао се разбиват с миксер, докато сместа се задържа.
Процедира се като при бялата глазура.
Бисквитките се пекат за около 15-20 минути на 160°С, тавата се изважда от фурната, бисквитките остават в тавата за около 10-тина минути и след това внимателно се прехвърлят върху решетка.
Бисквитките са най-подходящи за консумация след няколко часа, когато са напълно изстинали.
« назад