
Хляб Цвете
Продукти:
300 г бяло пшенично брашно
300 г пълнозърнесто пшенично брашно
450 мл вода
120 г квас
10 г сол
Първи ден:
9:00 - Захранете своя квас 1:1:1 (стар квас:вода:брашно)
14:00 - Автолиза - смесете брашното и вода.
17:00 - Прибавете приготвения квас (когато е готов).
17:30 - Прибавете сол и 1 ч.л. вода.
17:30-17:45 - Омесете добре сместа, за да се развие глутенът.
18:15 - 20:15 - Направете поне 3 разтягания. Ако можете и искате, направете ламиниране.
Ратягане - Внимателно отделете краищата на тестото от стените на съда. Поставете върха на пръстите си под тестото, за да може да го повдигнете в средата. Оставете тестото свободно да пада надолу, като го поддържате в средата. Завъртете купата на 90 градуса и повторете, така че да изпълните 3 пъти.
Ламиниране - На намокрен плот изсипете тестото, с мокри ръце го издърпайте добре, като кора за баница, но не толкова тънко. Сгънете на плик и върнете в съда.
20:15 - 22:00 - Оставете тестото да почива и да втасва, докато удвои обема си.
22:00 - Предварително оформяне - нежно оформете топка без да притискате.
22:20 - Финално оформяне - оформете тестото според съда, в който ще втасва тестото - чрез лек натиск го дооформете и подпъхнете краищата отдолу.
23:00 - Оставете в хладилника да втасва - между 12-16 часа.
Втори ден:
12:00 - 13:00 - Подготвяне, оформяне на разрези и печене.
13:00 - 13:45 - Покрийте с фолио. Поставете купа с вода на дъното на фурната. Печете на 240 градуса за 20 мин. Премахнете купата с вода и фолиото и печете още 25 мин. на 200 градуса.
« назад