0 Коледна вързана питка | ecosem.bg

Коледна вързана питка

Коледна вързана питкаКоледна вързана питкаКоледна вързана питкаКоледна вързана питкаКоледна вързана питкаКоледна вързана питкаКоледна вързана питка
Стартер (от вечерта): 
20 г захар
40 г квас 100% хидратация
80 г бяло брашно  
80 г вода
(Около 10-12 часа на 22°С-23°С) 
 
На следващия ден:
 
Целият стартер:
500 г бяло брашно 
1 бр. яйце размер М
1 бр. белтък 
160 г прясно мляко 
100 г кисело мляко 
8 г сол
50 г меко масло 
1 с.л. олио 
 
Меко масло за намазване на фитилите
 
За намазване на питката преди печене: 
1 бр. жълтък
1 ч.л. прясно мляко 
1 ч.л. олио
 
Замесва се всичко без маслото и олиото. Когато тестото е добре измесено, се добавят  маслото и накрая олиото. Правят се 2 броя  разтягания на тестото през около час.
След като тестото увеличи двойно обем, се разделя на желания брой късове, които се окръгляват. След това всяка топка тесто се разточва върху намазан с масло плот. Ннамазва се с малко меко масло. Преговаря се по дължина. Отново се разточва, навива се на фитил, а фитилът се връзва.
Оформената питка се оставя да втаса, а преди печене се намазва със сместта с жълтъка. 
Печене: в предварително загрята фурна на 200°С без вентилатор за около 45 минути или според спецификите на фурната. 
 
« назад