Рангелов хляб

Рангелов хлябРангелов хляб

Продукти:

2 бр. яйца + 1 жълтък за намазване

1 кг бяло брашно

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. прясно мляко

6 с.л. зехтин

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

около 40 г мая (едно кубче)

1/2 ч.л. сода за хляб  

30 г разтопено масло

 

Приготвяне:

Рангелов хляб или още известен като Боговица е обреден хляб за Архангеловден. 

СТЪПКА 1

Маята натрошаваме и заливаме с 1 ч.ч прясно мляко - оставяме да шупне за 20 минути. Изсипваме солта и захарта и разбъркваме добре.

СТЪПКА 2

В голяма купа пресяваме почти цялото брашно, но не цялото. Към киселото мляко прибавяме содата. В отделна купа разбиваме яйцата и добавяме киселото мляко, постепенно се слага и зехтина.

СТЪПКА 3

В купата с брашното правим кладенче (дупка в средата), в което изсипваме маята и яйчената смес - разбъркваме добре. С намазнени пръсти месим тестото.

СТЪПКА 4

Набрашняваме леко плота и започваме с две ръце да месим, като добавяме и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсваме две парчета от тестото.

СТЪПКА 5

Намасляваме тавата и с помощта на ръцете оформяме питата. От едното парче правим малка пита, която слагаме в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка.

СТЪПКА 6

Питата намазваме с разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставяме да втаса за 20-30 минути и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. Пожелание може да поръсите със сусам или други семена по избор. След изпичане я увиваме в памучна кърпа и я оставяме за кратко "да си обиколи нивата".

 

« назад