Содена питка

Содена питкаСодена питка

Продукти:

500 г бяло брашно
300 мл газирана вода на стайна температура
3 с.л. олио
2 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 с.л. бакпулвер

 

Приготвяне:

В купа сложете брашното и останалите сухи съставки.  

Направете кладенче. Добавете газираната вода, олиото и оцета.

Омесете меко тесто.

Готовото тесто сложете в намаслена купа и покрийте с фолио.

Оставете с хладилника за поне час.

Загрейте фурната на 220°.

На дъното на фурната сложете съд, в който ще сложите лед, когато поставите питката за печене.

Тестото се пече директно от хладилника.

Когато се вдигнат градусите, го извадете и го сложете на хартия за печене. Сега е моментът да сложите и паричка!

Пожелание украсете с елементи от тестото или направете разрез във формата на кръст с остър нож.

 

  1. Отоврете фурната.
  2. Сложете  няколко ледчета в съда, който сте подготвили.
  3. Сложете питката отгоре и бързо затворете фурната.
  4. Печете 10 минути на 220°.
  5. После още 30 минути на 200°.
  6. На финала още 8 минути на 180°.

 

Извадете питката и я напръскатйте с малко вода, завийте я с кърпа и я оставете върху решетка, за да изстине.

 

 

« назад