
Содена питка
Продукти:
500 г бяло брашно
300 мл газирана вода на стайна температура
3 с.л. олио
2 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 с.л. бакпулвер
Приготвяне:
В купа сложете брашното и останалите сухи съставки.
Направете кладенче. Добавете газираната вода, олиото и оцета.
Омесете меко тесто.
Готовото тесто сложете в намаслена купа и покрийте с фолио.
Оставете с хладилника за поне час.
Загрейте фурната на 220°.
На дъното на фурната сложете съд, в който ще сложите лед, когато поставите питката за печене.
Тестото се пече директно от хладилника.
Когато се вдигнат градусите, го извадете и го сложете на хартия за печене. Сега е моментът да сложите и паричка!
Пожелание украсете с елементи от тестото или направете разрез във формата на кръст с остър нож.
- Отоврете фурната.
- Сложете няколко ледчета в съда, който сте подготвили.
- Сложете питката отгоре и бързо затворете фурната.
- Печете 10 минути на 220°.
- После още 30 минути на 200°.
- На финала още 8 минути на 180°.
Извадете питката и я напръскатйте с малко вода, завийте я с кърпа и я оставете върху решетка, за да изстине.
« назад







