Веган шоко кейк
Продукти:
30 милилитра кафе еспресо
375 милилитра вода
225 грама Био пълнозърнесто пшенично брашно Ecosem
75 грама какао
1 щипка сол
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
300 гр кафява захар
90 милилитра кокосово мляко от консерва
1 чаена лъжичка бадемова есенция
1/2 чаена лъжичка ябълков оцет
за декорация:
200 грама ситна кафява захар
1 супена лъжица какао
30 милилитра кокосово мляко от консерва
шамфъстък
листенца от роза, годни за консумация
Приготвяне:
Сварете водата смесена с кафето в средно голяма тенджера.
Смесете пресятото брашно, какаото, содата и солта в голяма купа.
Включете котлона да загрява постепенно.
Докато водата и кафето врат, добавете захарта и кокосовото мляко.
Разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес и отдръпнете от котлона.
Добавете с разбъркване есенцията и оцета.
Прибавете течната смес постепенно в купата със сухите продукти.
Объркайте добре и изсипете в предварително намазана със зехтин и поръсена с малко брашно тавичка.
Печете на 180 градуса на средно ниво, в предварително загрята фурна.
Времето на печене е около 35 - 40 минути.
През това време пригответе заливката.
Смесете в малка тенджера ситната кафява захар и кокосовото мляко. Сложете тенджерата на котлона и разбъркайте докато захарта се разтвори.
Свалете от котлона и добавете какаото.
Разбъркайте добре и нанесете върху цялата повърхност на сладкиша.
Декорирайте с парченца шамфъстък и листенца от рози.
Приятен апетит!