0 Защо е важно да се яде хляб? Принципи на балансираното хранене | ecosem.bg

Балансирано хранене и защо е важно да се яде хляб

Балансирано хранене и защо е важно да се яде хляб

Здравето на всеки от нас зависи от начина на живот и избора на храна. И въпреки че няма едно решение за всички, ние ви предлагаме няколко съвета, които ако бъдат спазвани, ще подобрят здравословното състояние и начин на живот значително. Разбира се, при доказан здравословен проблем е най-добре да се консултирате с лекаря си.

Свикнали сме диетите да ни забраняват конкретни храни и да ни ограничават от други. Но понякога това може да е по-опасно за организма без да осъзнаваме каква вреда нанасяме. Още по-вредно е да изключваме цели хранителни групи. 

Организмът се нуждае от качествено “гориво”, за да функционират всички системи оптимално. Разковничето е в балансираното хранене, което дава на тялото ви енергия и подсилва метаболизма.

Основните принципи на балансираното хранене са:

  • Препоръчително е да се спазва съотношение между приетите въглехидрати (50%), белтъчини (30%) и мазнини (20%).
  • Пийте много вода. Знаем, че и кафето и чаят съдържат вода, но това не се брои.
  • Начинът на приготвяне на храната е важен - заложете на готвене на пара, грил, варене и печене. Дори и пържените картофи имат своята алтернатива на фурна.
  • Хранете се на равномерни интервали, дори и да не изпитвате глад. Задължителни са три основни хранения с 2-3 междинни (плодове или ядки).
  • Контролирайте порцията си. Препоръчителната доза храна е колкото дланта ви, за да може да се преработи бързо от организма ви, а не да се "трупат запаси".
  • Яжте бавно и така ще усетите момента, в които се чувствате сити.


Не изключвайте цяла група храни от диетата си, тъй като здравословното хранене е балансираното хранене!

Затова смело посегнете към филията хляб, но не прекалявайте!

 

Много здравословни рецепти, както и такива без захар и без глутен, ще откриете и в сайта ни.

« назад