0 Какво означава био брашно и каква е разликата между бяло и пълнозърнесто? | ecosem.bg

Какво означава био брашно?

Екосем Био Брашна

Био брашната набират все по-голяма популярност и огромното разнообразие от различни видове брашна може да предизвика объркване сред заинтересованите. Ето защо споделяме тази информация и се надяваме да е полезна на всички.

Какво означава био брашно?

За био брашното ползваме био сертифицирани зърна, които смиламе на био сертифицирана мелница.

Зърната се отглеждат в почва, която е чиста от химикали от поне няколко години.

Не се използват изкуствени (синтетични) химични добавки като пестициди, антибиотици, торове, хранителни добавки, консерванти и др.

Целият процес се контролира от сертифициращи органи.

 

Бяло или пълнозърнесто?

Пълнозърнестото брашно е направено от всички части на зърното и не са премахнати триците. Печивата от пълнозърнести брашна са по-тъмни и по-богати на фибри.

При бялото брашно триците са премахнати чрез пресяване на система от много фини сита.

Вижте целия процес на смилане на нашата каменна мелница стъпка по стъпка тук.

 

Съвети при работа с био брашно

Добавяйте водата малко по малко. Тъй като нашите брашна нямат никакви добавки, малко по-трудно се обработва с по-холяма хидратация.

Оставете тестото да почине малко, за да поеме вложената в него вода.

Ако използвате мая, оставете брашното да почине няколко часа.

Ако се използва квас, са необходими минимум 6 часа почивка.

 

Екосем био брашна

Био бяло брашно

За да получим бяло брашно с пухкава структура, използваме био пшеница отгледана в България. Смиламе я на пълнозърнесто брашно, а от него отсяваме с най-финото сито всички трици. Резултатът е бяло брашно с характерен леко кремав цвят. Без избелители, подобрители и консерванти.

 

Био пълнозърнесто брашно от лимец

Нашето брашно съдържа всичките ценни масла от зародиша, фибрите от триците, и протеина от ендосперма на зърното. В него не добавяме и не премахваме нищо, което прави нашия продукт изцяло натурален. Еднозърнестият лимец е с много ниско съдържание на глутен и е чудесен антиоксидант, който има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор и витамини от групите А и В, в сравнение с пшеницата.

 

Био пълнозърнесто брашно от пшеница

Без добавки, подобрители и консерванти. Богато на фибри и подходящо за всяка пълнозърнеста наслада - от селски хляб и малки питки, до здравословни палачинки, вкусни мъфини и курабийки.

 
 
Съдържа всичките ценни масла от зародиша, фибрите от триците и протеина от ендосперма на зърното. В него не добавяме и не премахваме нищо, което прави нашия продукт изцяло натурален. Подходящо за всяка пълнозърнеста наслада - от хляб и малки питки, до здравословни десерти и сладкиши.

Целият асортимент може да разгледате и закупите от нашия онлайн магазин тук

« назад