Ефирни пшенично-ръжени палачинки с квас
Продукти
3 бр. яйца, стайна температура
50 г квас (течен, 100% хидратация)
1 ч.ч. прясно мляко, стайна температура
2 ч.ч. вода, стайна температура
1 ч.ч. ръжено пълнозърнесто брашно Екосем
1 ч.ч. бяло пшенично брашно Екосем
1 ч.л. сол
2-3 щипки захар
Масло
Приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкавост. Добавя се водата и отново се разбива с миксер за кратко.
Прибавя се кваса, който може да бъде и остатъчен, но на не повече от няколко дни и с приятен аромат.
На порции към сместта се добавя брашното при непрестанно бъркане с миксера на ниска степен.
След това се добавя прясното мляко и накрая солта.
Сместа престоява в хладилник или на хладно поне 2 часа.
След като се извади от хладилника - по желание и вкус може да се регулира гъстотата като се добави малко вода, сместта се оставя на стайна температура за кратко.
Загретият тиган се намазва с масло преди да се пържат палачинките, а всяка готова палачинка се намазва с малко масло и се поставя върху предишната готова.
Бележки:
* Квас 100% хидратация - квас, захранен в съотношение 1:1:1 (Равни количества квас, вода, брашно).
** Чаената чаша е с вместимост 200 ml.
« назад