0 Ефирни пшенично-ръжени палачинки с квас | ecosem.bg

Ефирни пшенично-ръжени палачинки с квас

Ефирни пшенично-ръжени палачинки с квас Ефирни пшенично-ръжени палачинки с квас Ефирни пшенично-ръжени палачинки с квас Ефирни пшенично-ръжени палачинки с квас

Продукти


3 бр. яйца, стайна температура

50 г квас (течен, 100% хидратация)

1 ч.ч. прясно мляко, стайна температура

2 ч.ч. вода, стайна температура

1 ч.ч. ръжено пълнозърнесто брашно Екосем

1 ч.ч. бяло пшенично брашно Екосем

1 ч.л. сол 

2-3 щипки захар

Масло 


Приготвяне


Яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкавост. Добавя се водата и отново се разбива с миксер за кратко.

Прибавя се кваса, който може да бъде и остатъчен, но на не повече от няколко дни и с приятен аромат. 

На порции към сместта се добавя брашното при непрестанно бъркане с миксера на ниска степен.

След това се добавя прясното мляко и накрая солта. 

Сместа престоява в хладилник или на хладно поне 2 часа. 

След като се извади от хладилника - по желание и вкус може да се регулира гъстотата като се добави малко вода, сместта се оставя на стайна температура за кратко. 

Загретият тиган се намазва с масло преди да се пържат палачинките, а всяка готова палачинка се намазва с малко масло и се поставя върху предишната готова. 
 


Бележки:

* Квас 100% хидратация - квас, захранен в съотношение 1:1:1 (Равни количества квас, вода, брашно). 

** Чаената чаша е с вместимост 200 ml. 

« назад