0 Козунак с квас | ecosem.bg

Козунак с квас

Рецепта за вкусен козунак с квас с натурално бяло брашно ЕкосемРецепта за вкусен козунак с квас с натурално бяло брашно ЕкосемРецепта за вкусен козунак с квас с натурално бяло брашно ЕкосемРецепта за вкусен козунак с квас с натурално бяло брашно ЕкосемРецепта за вкусен козунак с квас с натурално бяло брашно ЕкосемРецепта за вкусен козунак с квас с натурално бяло брашно Екосем

Продукти:


130 грама активен квас

120 грама бяло брашно Ecosem 

130 милилитра изворна вода

30 грама кафява захар

...

140 грама прясно мляко, топло

150 грама бяло брашно Ecosem

...

3 яйца 

120 грама кафява  захар

400 грама бяло брашно Ecosem 

30 грама краве масло

30 милилитра олио

кората от един био лимон

150 грама микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички

...

1 жълтък

10 грама краве масло

кафява захар


Приготвяне:


Сложете бялото брашно (120 грама) и изворната вода (130 милилитра) в купа и оставете така за един час. Може и два. 

След това добавете активният квас (130 грама) и кафявата захар.

Разбъркайте, поставете стреч фолио отгоре и оставете така докато увеличи обема си 2 - 3 пъти. Аз оставих за една нощ на стайна температура (около 24 градуса).


На сутринта (около 7 - 8 часа по - късно), добавете прясното мляко (140 милилитра) и бялото брашно (150 грама).

Разбъркайте добре с лъжица, колокото да се оформи лепкаво тесто.

Покрийте купата със стреч фолио и оставете на стайна температура, за да отлежи за около 3 - 4 часа.

След това разбийте яйцата със захарта на пяна. Използвайте миксер за по - лесното разбиване. След това сменете бъркалкалката на миксера с бъркалка за тесто и добавете квасената смес. Пуснете миксера да меси около 5 - 6 минути. 

След това добавете брашното с половината от мазнината. 

Пуснете го отново да меси около десет минути. 

Ако правите това на ръка ще ви е по - трудно, но не и невъзможно. 

Аз предпочитам стационарен миксер, за да вкарам повече въздух в тестото. 

След това поставете тестото в купа и покрийте със стреч фолио. 

След 30 минути го раздърпайте внимателно като се движите по краищата. 

Поставете го отново в купата и покрийте с фолио.

След още 30 минути повторете процедурата. И след още 30 минути - отново. 

Общо се повтаря три пъти. При самото раздърпване добавяйте на части и останалата мазнина. 

След това поставете тестото в купата и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса.

Времето на втасване при мен (при 24 градуса) беше около 6-7 часа. 

След това настържете лимоновата кора.

Разделете тестото на две, тоест - за два козунака. 

След това всяка от частите разделете на три равни топки. 

Всяка топка раздърпайте на фитил и сплескайте, за да може да сложите плънка. Поставете настъргана лимонова кора и микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички. Завийте на фитил. След това оплетете на плитка. 

Поставете в тавички и покрийте с фолио. 

Оставете готовите козунаци да втасат на стайна темпуратура за около 5 - 6 часа. 

Намажете с разбит жълтък с масло и поръсете с кафява захар. 

След това поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 40 - 45 минути. 

Извадете от фурната и покрийте с хавлиена кърпа. 

Съхранявайте в торбички от плат.

Приятен апетит!

« назад