Натурално бяло пшенично брашно

Натурално бяло пшенично брашноНатурално бяло пшенично брашноНатурално бяло пшенично брашно - разфасовка: 1 кгНатурално бяло пшенично брашно - разфасовка: 5 кг (чувалче, срок на доставка до 4 работни дни)

Арт. №:

разфасовка:



цена: лв.    бр. 


За да получим бяло брашно с пухкава структура, използваме български сорт пшеница отгледана на нашата нива в Дунавската равнина. От тази пшеница смиламе  на каменна мелница пълнозърнесто брашно. От него отсяваме с най-финото сито всички трици, а резултатът е неизбелено бяло брашно с характерен леко кремав цвят.

Нашата каменна мелница смила пшеницата бавно, без да я загрява, запазвайки в максимална степен всички полезни съставки. При смилането на зърното на каменна мелница, то влиза в контакт  само с естествените материали – камъните, които са изградени от същите елементи, от които е и почвата. При този процес зърното прави още веднъж контакт с веществата и минералите, от които се е хранило, за да порасне.

Подходящо за всяка пълнозърнеста налсада - от селски хляб и малки питки, до здравословни палачинки, вкусни мъфини и курабийки.

С бялото натуралното брашно на Екосем получавате винаги перфектни резултати.

Много хора предпочитат бял хляб, въпреки че всички знаем че той не е толкова полезен като хляба от пълнозърнесто брашно. Причината за това е че брашното за него се прави основно от една от трите части на пшеничното зърно – ендосперма, който съдържа нишесте, желязо и витамин В и в по-малка част от обвивката на зърното, която освен богата на протеин и витамини има и високо съдържание фибри, които спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система и зародиш, богат на витамини и мастни киселини.

Бялото брашно, смляно на каменна мелница е по-добрия избор от бялото брашно от индустриалните мелници. Бялото брашно от каменната мелница се получава след като смляното пълнозърнесто брашно се пресява четири пъти на специални сита, като през ситото минават основно по-фино смлените частици, които се получават от ендосперма както и части от богатия на витамини и минерали зародиш, а голяма част обвивката не услява да премине  през ситото и се отделя. Бялото брашно от каменна мелница е с леко кремав отенък и страхотен аромат. Хляба от него е по-тъмен цвят, поради липсата на избелители.

Основни предимства на бялото брашно от каменна мелница са:

  • Камъните на каменната мелница са студени по време на смилане на брашното, докато валцовете на индустриалните мелници го задряват до изключително високи температури и по този начин изгарят важни нутриенти  още преди брашнотo да се пакетира
  • каменната мелница смила пълнозърнесто брашно, а след това от него чрез пресяване се прави бяло. Но по време на смилането бялото брашно е обсорбирало част от важните мастни киселини от зародиша, протеини и витамини от обвивката и дори след това голяма степен  от тези части на зърното да се пресеят, то остава с по-висока хранителна стойност сравнено с индустриалното бяло брашно.
Бяло пшенично брашно
Хранителни стойности за 100 g
Енергийна стойност 354 kcal/1481 KJ
Мазнини 1.9 g
от които наситени 0.3 g
Въглехидрати 71 g
от които захари 1 mg
Белтъци 15.3 g
Сол 0 g

 


« назад