
Ябълков кейк с шоколадов крем
Продукти:
за основата:
300 грама пълнозърнесто брашно от спелта Ecosem
10 грама бакпулвер
50 грама натурално какао 20-22% масленост
125 грама краве масло, разтопено*
100 грама кокосова захар
130 милилитра кокосово мляко*
200 грама настъргани зелени ябълки
3 големи яйца
1 шушулка ванилия
2-3 капки етерично масло от лимон
за пълнеж:
150 грама микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички
30 грама натурален шоколад на калети*
????Можете да използвате и обикновен шоколад на блокчета. Аз предпочитам да работя с калети или какаова паста.
за шоколадовия крем:
200 грама течен шоколад без захар
100 грама лешников тахан
за декорация:
микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички
сурови лешници
настъргана кора от био лимон
сушени ябълки
Приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса с вентилатор и изчакайте да загрее добре.
Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците на пяна заедно с част от кокосовата захар.
След това прибавете жълтъците един по един.
Когато сместа стане хомогенна добавете разтопеното краве масло, кокосовото мляко, ванилията и етеричното масло. Разбъркайте добре.
Добавете пресятите брашно, какао и бакпулвер. Разбъркайте добре до образуване на хомогенна смес.
Накрая прибавете настърганите ябълки и продуктите за плънката (сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички; натурален шоколад на калети). Отново разбъркайте добре до хомогенизиране на сместа.
Сложете хартия за печене в тавичка с размери 25*25 сантиметра.
Можете де използвате тавичка по избор - например кръгла, но гледайте размерът да е сходен на 25*25 сантиметра, тоест - да не е много висока или много широка.
Изсипете сместа в тавичката и загладете добре.
Поставете тавичката във фурната и печете за 40-45 минути или до готовност.
Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.
След това извадете сладкиша от тавичката и го оставете да изстине.
През това време пригответе шоколадовият крем.
Сложете течният шоколад и лешниковият тахан в дълбока купа и разбъркайте сместа добре. Можете да добавите и 1-2 капки етерично масло от лимон.
Изсипете шоколадовия крем върху кейка.
Загладете добре или образувайте кръгчета с лъжицата - тип леки вдлъбнати като декорация. Отгоре поръсете с продуктите, които съм описала за декорация.
Сложете кейка в хладилник, за да стегне.
Приятен апетит!
« назад