
Какаов галет с круши
Продукти
280 г бяло брашно Екосем
20 г какао
200 г масло (студено и нарязано на кубчета)
100 г захар (фина)
1 яйце
1-2 щипки сол
Ванилия
Орехи
2-3 големи круши
1-2 с.л. галета
1 с.л. вода
1 с.л. мед
Приготвяне
Брашното, какаото, 80 г от захарта и ванилията се смесват в купа.
Добавя се маслото - студено и нарязано на кубчета.
Сместта се претрива до маслени трохи, прибавят се яйцето и солта.
Без много месене тестото се оформя на топка, която се прибира в хладилник за поне 30 минути.
Крушите се нарязват, а орехите наситняват.
Тестото се разточва на тънък блат, в средата се оформя кръг и се оставят свободни крайчетата на тестото около него.
Кръгът се поръсва с галета, отгоре се нареждат нарязаните круши, поръсват се с орехи, а свободните крайчетата на тестото се прегъват навътре и частично върху крушите. Финално се поръсва в останалите 20 г захар.
Галетът се пече на 180°С за около 40 минути, а веднага след като е готов, се намазва със смес от 1 с.л. вода и 1 с.л. мед.
Сервира се с ванилов сладолед.
Да ви е сладко!
« назад