
Безглутенов ябълков кейк със сини сливи
Продукти
за кейка:
90 грама оризово брашно Ecosem
40 грама брашно от елда Ecosem
60 грама брашно от овес без глутен Ecosem
30 грама брашно от киноа
80 грама кокосова захар
40 грама патешка мас
100 грама орехи
400 грама ябълки
4 сини сливи
3 яйца
10 грама бакпулвер
10 грама цейлонска канела
за сиропа:
140 грама вода
50 грама кокосова захар
Приготвяне
Разбийте белтъците на пяна със захарта от кокос.
Добавете жълтъците един по един при разбъркване.
След това добавете пресятите брашна едно по едно.
Смелете орехите и ги добавете с брашната.
Настържете ябълките на едро ренде и ги добавете.
Накрая прибавете бакпулвера, канелата и патешката мас.
Разбъркайте добре и изсипете сместа в намаслена тавичка с размери 15/30 сантиметра.
Разполовете сините сливи и ти подрете на повърхността на кейка като ги притиснете леко, за да потънат в сместа.
Печете на средно ниво във фурна с включен вентилатор за 35 минути на 180 градуса.
Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш. Клечката трябва да излезе суха.
Пригответе сиропа като сложите водата и кокосовата захар в дълбока касерола и изчакате докато захарта се разтопи.
След това свалете от котлона и изчакайте да изстине напълно.
Тази стъпка можете да я направите и първа, за да може след като се изпече кейкът да го залеете с вече изстиналия сироп без да чакате.
Разрежете на равни части и сервирайте с топка цедено мляко или сладолед, ако времето позволява.
Приятен апетит!
Брой порции: 8 порции
Време на подготовка: 15 минути
Време на готвене: 35 минути
« назад