Брашно от овес
Брашното от овес e богато на протеини и минерали. Чудесен заместител е на обикновеното брашно за направата на тесто. Съдържа белтъци, които се усвояват по-добре от оргазнима.
Oвесеното брашно съдържа специфичен вид влакна, известни като бетаглюкани. Благоприятният им ефект върху нивото на холестерола е доказан.
Освен това антиоксидантни съединения в овеса помагат за предотвратяваното на уврежданията от свободните радикали. Това намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
Овесът е богат източник на магнезий - минерал, който играе роля при образуването на повече от 300 ензима, включително такива, свързани с абсорбирането на глюкозата и секрецията на инсулин.
Неговата фина гладка текстура е идеална като сгъстяващ агент, или когато се смесва с пшенично брашно за направата на бисквити, хлебни продукти, торти и други сладкиши. Овесеното брашно може да бъде използвано и за производството на зърнени храни и леки закуски.
Брашно от овес | |
Хранителни стойности | за 100 g |
Енергийна стойност | 404 kcal/1690 KJ |
Мазнини | 9,1 g |
от които наситени | 1,6 g |
Въглехидрати | 70 g |
от които захари | 0,8 mg |
Белтъци | 14,7 g |
Сол | 0 g |
« назад