
Кекс с праскови и орехи
Продукти
За тестото:
150 г (1/2 ч.ч.) кисело мляко на стайна температура
2 бр яйца
100 г (1/2 ч.ч.) кафява захар
200 г (1 1/4 ч.ч.) бяло брашно Екосем
120 г (1/2 ч.ч.) олио
5 г (1/2) бакпулвер
2 г (на върха на ч.л.) сода
2 бр ванилия
1/2 ч.л. канела
50 г орехи (наситнени)
За прасковите:
2 броя големи праскови
30 г масло
30 г кафява захар
1 с.л. ликьор плодов или ром
Приготвяне
Прасковите:
Маслото се разтопява в тиган и се нареждат прасковите, измити и нарязани на филийки.
Прасковите се сотират, поръсват се със захарта, когато са омекнали.
Щом захарта се разтопи, прасковите се поливат с ликьора, след минута-две се отстраняват от котлона и се охлаждат.
Хартия за печене се поставя на дъното на форма с диаметър 25 см и се намазва със студено масло.
Охладените праскови се отцеждат внимателно с вилица и се подреждат в тавата върху хартията за печене плътно една до друга.
В случай, че остане захарен сироп от прасковите, с него се намазва готовия изпечен кекс, когато е обърнат.
Тестото:
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава пяна. На малки струйки се прибавя олиото.
След това киселото мляко, в което е добавена содата.
Добавят се брашното и бакпулвера, а накрая и наситнените орехи.
Сместта се изсипва върху прасковите.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180°С, готовността се проверява по метода на сухата клечка.
Готовият кекс се обръща внимателно върху подходящ съд и ако има останал сироп от прасковите, се намазва със сиропа.
Консумира се охладен.
« назад