0 Солен пай с грах и рикота | ecosem.bg

Солен пай с грах и рикота

Солен пай с грах и рикотаСолен пай с грах и рикотаСолен пай с грах и рикотаСолен пай с грах и рикота

Продукти:

за тестото:

150 грама бяло брашно Ecosem

150 грама бяло брашно от спелта Ecosem

140 грама краве масло, студено

140 грама студена вода

1/4 чаена лъжичка келтска сол

 

за плънката:

4 яйца

200 грама сирене рикота

200 грама сварен и отцеден грах

4 сварени яйца

прясна мащерка

сол на вкус

 

за отгоре:

един белтък

филирани бадеми

 

Приготвяне:

 

Пресейте брашното и го сложете в дълбока купа. 

Нарежете кравето масло на малки парченца и го добавете към брашното.

Маслото и брашното се претриват, за да станат на трохи. 

След като парченцата "тесто" станат по - големички, добавете водата.

Водата е добре да я добавяте на части, защото може тестото да не "поеме" цялата вода. 

Затова процедирайте с добавяне на вода на части.

С добавянето на водата ще получите топка тесто.

Сложете го в купа и го покрийте с фолио.

Поставете купата за един час в хладилник, за да стегне.

През това време пригответе плънката. 

В купа чукнете яйцата и ги разбийте на пяна.

Добавете рикотата, свареният и отцеден грах, мащерката и солта.

Разбъркайте добре до хомогенизиране.

Разполовете сварените яйца.

След това разточете на два тънки листа. 

Пригответе си две тавички с подходящи размери или една по - голяма. 

Поставете внимателно разточените кори тесто върху тавичките. 

След това изсипете приготвената плънка, а в нея поставете сварените и разполовени яйца. 

Намажете частите, които се виждат от тестото с разбит белтък, поръсете с филирани бадеми. 

Печете на средно ниво в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Извадете от фурната и оставете да се охлади. 

Приятен апетит!

 

 

Брой порции: 2 порции

Време на подготовка: 10 минути

Време на готвене: 40-45 минути  

 

 

« назад