
Бургер с телешко, манатарки и питки с квас
Продукти
за питките:
110 грама активен квас
30 милилитра изворна вода
250 грама бяло брашно Ecosem
250 грама пълнозърнесто брашно Ecosem
10 грама келтска сол
20 грама зехтин екстра върджин
телешки бургер
кашкавал
2 глави стар жълт лук
домашни кисели краставички
келтска сол на вкус
гхи за пържене
Приготвяне
Започнете с приготвяне на питките за бургерите.
Сложете кваса и водата в купа и смесете двете съставки заедно, докато квасът се разпредели равномерно.
Добавете брашната и солта. Замесете меко тесто.
Аз използвах планетарен миксер, който оставих да меси около десет минути на средна степен (около 7).
След това прехвърлете тестото в голяма купа, намазана с масло и оставете така без да покривате купата.
През 30 минути прегъвайте тестото с пръсти.
Повторете тази процедура 4 - 5 пъти за около два часа.
След това прехвърлете тестото в купа.
Покрийте със стреч фолио и поставете тавичката в хладилник за 22 часа.
След като времето мине, извадете купата от хладилника.
Оставете купата с тестото на стайна температура, за да се климатизира за 1.5 - 2 часа.
Оформете топки с големината на юмрук и ги подредете в тава, която предварително е добре да покриете с хартия за печене.
Поставете фолио отгоре и оставете на стайна температура докато увеличат обема си два пъти.
След това намажете със зехтин и поръсете сурово черно сусамово семе.
Печете на средно ниво във фурна, загрята на 250 градуса за десет минути.
След това намалете градусите на 180 и доопечете за още 30 минути.
Извадете питките от фурната и ги оставете да изстинат напълно.
След това ги срежете с нож за хляб през средата и сглобете бургерите.
Накиснете манатарките във вода за 30 минути.
Нарежете лука на полумесеци.
Запържете го в пречистеното масло до добиване на приятен кафеникав загар.
След това добавете и набъбналите и отцедени манатарки. Трябва да ги сотирате за кратко.
Нарежете киселите краставички на колелца.
След това изпечете бургерите. Аз използвам уред - опти грил.
Запечете леко и питките за бургер, но само от вътрешната страна.
Отново използвам опти грил - за по - бързо и лесно изпичане.
Сглобете бургера като редувате продуктите по желание.
Кашкавала е добре също да мине леко през опти грил, за да се разтопи леко, но не прекалено, защото ще започне да се разтича. Внимавайте много с тази част от приготвянето на бургера.
Аз намазвам хлебчетата с билково масло докато са още топли и тогава започвам да редя продуктите.
Приятен апетит!
« назад