
Бял хляб с квас
За два хляба:
680 мл. топла вода;
20 гр. сол;
300 гр. квас
1 кг. бяло брашно;
Приготвяне:
В чиста купа прибавяме продуктите в следния ред:
вода, сол, квас, брашно. Замесва се за около няколко минути и се оставя настрани, за да си поеме водата за около 30 мин. След което правим няколко премесвания през 30 мин. След последното премесване леко намазняваме купата, покривамея я с кухненско фолио и оставяме да втаса в хладилник за 10-12 часа. Времето на ретардация може и да е повече. След като извадите от хладилника оставяте за около 2 часа да се стопли тестото и оформяте за финално втасване, което зависи от температурата в стаята. Пече се на предварително загрята фурна на 250 градуса за около 15 мин. и още 25 мин. на 220 градуса. Оставя се да изтине на решетка за около 2 часа, след което може да се разреже.
« назад