
Пухкави американски палачинки
ПРОДУКТИ:
170 мл мляко
1 яйце
1 ч.л. сода
½ ч.л. сол
2 с.л. захар
135 г натурално бяло пшенично брашно
2 с.л. зехтин
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете брашното, содата, солта и захарта в голяма купа.
В друга смесете млякото и яйцето, добавете зехтина.
Изсипете млечната смес в брашняната и разбийте с вилица , докато се смесят добре.
Оставете сместа да си почине за 5 минути.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на средно/умерено силен котлон и добавете бучка масло, колкото да блесне дъното.
Когато се разтопи добавете един черпак от сместа. Ако тиганът Ви е по-голям може да сложите 2-3 черпака.
Сместа е нормално да изглежда доста плътна, но точно така трябва да бъде.
Изчакайте, докато от горната страна на палачинката започнат да се появяват балончета, след което я обърнете и гответе, докато и двете страни станат златистокафяви и палачинките са се надули до около 1 см дебелина.
Повторете, докато свърши сместа.
Може да запазите палачинките топли, ако ги държите в слабо загрята фурна, но са най-вкусни веднага след приготвяне.
Сервирайте по желание с мед, кленов сироп или чисто масло.
Тези палачинки са леки и пухкави.
Съвет: Може да добавите по желание голяма шепа свежи боровинки или други към сместа преди да сготвите.
« назад