х Хляб с квас с пълнозърнесто брашно | ecosem.bg

Хляб с квас с пълнозърнесто брашно

Хляб с квас с пълнозърнесто брашноХляб с квас с пълнозърнесто брашноХляб с квас с пълнозърнесто брашноХляб с квас с пълнозърнесто брашно

680 г вода
20 г сол
300 г квас 
1 кг пълнозърнесто пшенично брашно

В голяма купа смесете в следната последователност продуктите: вода, сол, квас и брашно. Нежно объркайте, за да поеме брашното водата, но не използвайте сила и оставете да почине 30 мин.

След това доомесете нежно с ръка с леки повдигащи движения за около 2 мин. Оставете го пак да почине за 30 мин.

На третото премесване добавете 2 с.л. олио и отново нежно доомесете тетсото.

Така омесеното тесто захлупете и оставете в хладилника за 12 часа.

На 12-ия час го извадете от хладилника и го оставете да се темперира за на стайна температура за 2 часа.

След това втасалото тесто се слага върху леко набрашнен силиконов килим или хартия за печене и се разтегля с ръце докато стане квадрат. Разделете го на две равни части.

Всяка част се оформя по следния начин: прегъва се по една трета от дясно и от ляво като писмо и по 1/3 отгоре и отдолу. Оформеното тесто се прехвърля в набрашнен панер и се покрива с кърпа.

Повторете с втората част от тестото.

Оставете ги да втасат за 2 часа.

Когато е дошло време за печене, загрейте фурната на 250 градуса.

Печете върху хартия за печене във вече загрятата фурна.

Може да изпечете двете хлебчета заедно.

Изсипете ги в тавата едно до друго и с тънък нож нежно разрежете двата хляба и поставете във фурната.

Печете 15 минути на 250 градуса.

После 25 минути на 220 градуса.

Извадете и охладете върху решетка.

« назад