Хляб с квас с пълнозърнесто брашно
680 г вода
20 г сол
300 г квас
1 кг пълнозърнесто пшенично брашно
В голяма купа смесете в следната последователност продуктите: вода, сол, квас и брашно. Нежно объркайте, за да поеме брашното водата, но не използвайте сила и оставете да почине 30 мин.
След това доомесете нежно с ръка с леки повдигащи движения за около 2 мин. Оставете го пак да почине за 30 мин.
На третото премесване добавете 2 с.л. олио и отново нежно доомесете тетсото.
Така омесеното тесто захлупете и оставете в хладилника за 12 часа.
На 12-ия час го извадете от хладилника и го оставете да се темперира за на стайна температура за 2 часа.
След това втасалото тесто се слага върху леко набрашнен силиконов килим или хартия за печене и се разтегля с ръце докато стане квадрат. Разделете го на две равни части.
Всяка част се оформя по следния начин: прегъва се по една трета от дясно и от ляво като писмо и по 1/3 отгоре и отдолу. Оформеното тесто се прехвърля в набрашнен панер и се покрива с кърпа.
Повторете с втората част от тестото.
Оставете ги да втасат за 2 часа.
Когато е дошло време за печене, загрейте фурната на 250 градуса.
Печете върху хартия за печене във вече загрятата фурна.
Може да изпечете двете хлебчета заедно.
Изсипете ги в тавата едно до друго и с тънък нож нежно разрежете двата хляба и поставете във фурната.
Печете 15 минути на 250 градуса.
После 25 минути на 220 градуса.
Извадете и охладете върху решетка.
« назад