Маслени бисквитки с какао
ПРОДУКТИ:
175 г бяло пшенично брашно
75 г какао
125 г меко краве масло
125 г пудра захар
1 яйце
есенция ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Добре размекнатото масло се разбива с пудрата захар.
2. Прибавят се яйцето и ванилията.
3. Смесете в купа брашното и какаото.
4. Накрая се прибавя брашното и бързо се замесва гладко маслено тесто.
5. Разделяте го на 2 и всяка половинка увивате в домакинско прозрачно фолио, като леко притискате, за да сплескате тестото (после ще го обработите по-лесно.)
6. Оставя се в хладилник да стегне 30 мин. Може да се омеси вечерта, за да стегне още по-добре. Изваждате на другия ден и печете.
7. Тестото се разточва върху хартия за печене с дебелина около 5 мм (ако има нужда набрашнете леко, но не много, за да не станат твърди). Изрежете желаните формички.
8. Така изрязаните бисквитки се подреждат в тава и се замразяват, за да запазят формата си. Това се прави, защото ако е много меко тестото и се сложи във фурната може да се разтекат от топлината и да не запазят формата си. Ако правите по-прости форми, като кръгли, овални и т.н. , няма такъв риск от обезформяне и може да ги сложте директно за печене.
9. Изпичат се на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) за около 10-15 мин. Ако ги печете по-дълго може да са по-твърди.
Ако какаото Ви се струва много, може да го направите с по-малко. Вместо него сложете съответното количество брашно. Общо двете сухи съставки трябва да бъдат 250 г.
Тестото може да се съхранява в камерата на хладилника поне 3 седмици. Вадите от предната вечер. Оставяте в хладилника и на другия ден може да си приготвите бисквитки.
« назад