Ръжен хляб с квас
ПРОДУКТИ:
423 г натурално ръжено пълнозърнесто брашно
389 г вода
437 г квас
14 г сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Няма значение в какъв ред ще смесите продуктите.
Първите 3 мин се меси бавно, като винаги се следва 1 посока на движение.
След това се меси 1-2 минути бързо, като след 4-тата минута добавете малко количество мазнина, за да не Ви залепва тестото.
След омесване се оставя да втаса на стайна температура за около 90 минути.
Намазнете формата, в която ще печете.
Намокрете ръце.
Изсипете тестото във формата, отново намокрете ръце и го притиснете, за да го оформите.
Напръскайте отгоре с вода, за поръсите със семена, ако желаете.
Ако формата Ви е малка, може да разделите тестото на две части.
Оставете го да втаса още 90 минути на стайна температура.
Печене – общо 1ч.10мин.
250 градуса – 15 мин.
230 градуса – 40 мин.
210 градуса – 15 мин.
В домашни условия може да печете около 1 час.
« назад