х Пълнозърнести мъфини с тиква | ecosem.bg

Пълнозърнести мъфини с тиква

Пълнозърнести мъфини с тикваПълнозърнести мъфини с тикваПълнозърнести мъфини с тиква

 ПРОДУКТИ:

130 г пюре от тиква цигулка (сварена на пара)

1 яйце

60 мл айрян

60 мл олио

110 г пълнозърнесто пшенично брашно

70 г кафява захар

1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода бикарбонат

щипка сол

1-2 щипки канела (или на вкус)

Пожелание 30 г нарязани орехи плюс допълнително за поръсване  

 

ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцето се разбива леко с вилица, прибавя се плодовото пюре и се разбъркват. Добавят се млякото и олиото.

Брашното се смесва  заедно с бакпулвера, содата, солта и канелата. Яйчената смес се прибавя към брашнената, като се разбърква за кратко с ръчна тел или вилица – само докато се смесят съставките (иначе мъфините ще станат по-плътни и жилави, вместо пухкави). Добавят се орехите и сместа се разпределя в предварително подготвени форми. Върху всеки мъфин може да се поръсят  нарязани орехи.

Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 18-20 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Охлаждат се върху решетка, след като са извадени от формите за печене. Съхраняват се без да се завиват и покриват, така коричката се запазва хрупкава, а и тестото е достатъчно влажно, за  да не изсъхнат. 

« назад