
Пълнозърнести мъфини с тиква
ПРОДУКТИ:
130 г пюре от тиква цигулка (сварена на пара)
1 яйце
60 мл айрян
60 мл олио
110 г пълнозърнесто пшенично брашно
70 г кафява захар
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1-2 щипки канела (или на вкус)
Пожелание 30 г нарязани орехи плюс допълнително за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцето се разбива леко с вилица, прибавя се плодовото пюре и се разбъркват. Добавят се млякото и олиото.
Брашното се смесва заедно с бакпулвера, содата, солта и канелата. Яйчената смес се прибавя към брашнената, като се разбърква за кратко с ръчна тел или вилица – само докато се смесят съставките (иначе мъфините ще станат по-плътни и жилави, вместо пухкави). Добавят се орехите и сместа се разпределя в предварително подготвени форми. Върху всеки мъфин може да се поръсят нарязани орехи.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 18-20 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Охлаждат се върху решетка, след като са извадени от формите за печене. Съхраняват се без да се завиват и покриват, така коричката се запазва хрупкава, а и тестото е достатъчно влажно, за да не изсъхнат.
« назад