Натурално типово пшенично брашно
НАТУРАЛНО ТИПОВО ПШЕНИЧНО БРАШНО
Смляно на каменна мелница, благодарение на което в зърното се запазват всички витамини, ензими, минерали и фибри, правещи брашното напълно натурално и здравословно.
Без изкуствени добавки.
Пухкава, фино смляна структура.
Съдържа глутен.
Употреба:
Подходящо за приготвяне на всякакъв вид диетични печива, хляб, сладкиши и други тестени изделия. Идеално за обща употреба.
Характеристики на смляното на каменна мелница типово пшенично брашно:
Много хора предпочитат типов хляб, въпреки че всички знаем че той не е толкова полезен като хляба от пълнозърнесто брашно, но типовия хляб е по-пухкав и мек. Причината за това е че брашното за него се прави основно от една от трите части на пшеничното зърно – ендосперма, който съдържа нишесте, желязо и витамин В и в по-малка част от обвивката на зърното, която освен богата на протеин и витамини има и високо съдържание фибри, които спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система и зародиш, богат на витамини и мастни киселини.
Типовото брашно, смляно на каменна мелница е по-добрия избор от типово брашно от индустриалните мелници.Типовото брашно от каменната мелница се получава след като смляното пълнозърнесто брашно се пресява на специални сита, като през ситото минават основно по-фино смлените частици, които се получават от ендосперма, а голяма част обвивката и зародиша не усляват да преминат през ситото и се отделят. В индустриалните мелници зърното се смила на серия от метални валцове, които отделят с голяма точност трите съставни части на зърното и като краен продукт се получава бяло брашно ендосперма. Към него се добавя обратна малка пропорция от смляната обвивка и се получава типово брашно.
Основни предимства на типовото брашно от каменна мелница са:
- Камъните на каменната мелница са студени по време на смилане на брашното, докато валцовете на индустриалните мелници го задряват до изключително високи температури и по този начин изгарят важни нутриенти още преди брашнотo да се пакетира
- каменната мелница смила пълнозърнесто брашно, а след това от него чрез пресяване се прави типово. Но по време на смилането типовото брашно е обсорбирало част от важните мастни киселини от зародиша, протеини и витамини от обвивката и дори след това голяма степен от тези части на зърното да се пресеят, то остава с по-висока хранителна стойност сравнено с индустриалното типово брашно.
Типово пшенично брашно | |
Хранителни стойности | за 100 g |
Енергийна стойност | 340 kcal/1423 KJ |
Мазнини | 1.8 g |
от които наситени | 0.6 g |
Въглехидрати | 65,5 g |
от които захари | 3,3 mg |
Белтъци | 12,2 g |
Сол | 0 g |
« назад