4 типово пшенично брашно от каменна мелница без изкуствени добавки | ecosem.bg

Натурално типово пшенично брашно

НАТУРАЛНО ТИПОВО ПШЕНИЧНО БРАШНОНАТУРАЛНО ТИПОВО ПШЕНИЧНО БРАШНОНАТУРАЛНО ТИПОВО ПШЕНИЧНО БРАШНО

НАТУРАЛНО ТИПОВО ПШЕНИЧНО БРАШНО

Смляно на каменна мелница, благодарение на което в зърното се запазват всички витамини, ензими, минерали и фибри, правещи брашното напълно натурално и здравословно.

Без изкуствени добавки.

Пухкава, фино смляна структура.

Съдържа глутен.

Употреба:

Подходящо за приготвяне на всякакъв вид диетични печива, хляб, сладкиши и други тестени изделия. Идеално за обща употреба.

Характеристики на смляното на каменна мелница типово пшенично брашно:

Много хора предпочитат типов хляб, въпреки че всички знаем че той не е толкова полезен като хляба от пълнозърнесто брашно, но типовия хляб е по-пухкав и мек. Причината за това е че брашното за него се прави основно от една от трите части на пшеничното зърно – ендосперма, който съдържа нишесте, желязо и витамин В и в по-малка част от обвивката на зърното, която освен богата на протеин и витамини има и високо съдържание фибри, които спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система и зародиш, богат на витамини и мастни киселини.

Типовото брашно, смляно на каменна мелница е по-добрия избор от типово брашно от индустриалните мелници.Типовото брашно от каменната мелница се получава след като смляното пълнозърнесто брашно се пресява на специални сита, като през ситото минават основно по-фино смлените частици, които се получават от ендосперма, а голяма част обвивката и зародиша не усляват да преминат  през ситото и се отделят. В индустриалните мелници зърното се смила на серия от метални валцове, които отделят с голяма точност трите съставни части на зърното и като краен продукт се получава бяло брашно ендосперма. Към него се добавя обратна малка пропорция от смляната обвивка и се получава типово брашно.

Основни предимства на типовото брашно от каменна мелница са:

  • Камъните на каменната мелница са студени по време на смилане на брашното, докато валцовете на индустриалните мелници го задряват до изключително високи температури и по този начин изгарят важни нутриенти  още преди брашнотo да се пакетира
  • каменната мелница смила пълнозърнесто брашно, а след това от него чрез пресяване се прави типово. Но по време на смилането типовото брашно е обсорбирало част от важните мастни киселини от зародиша, протеини и витамини от обвивката и дори след това голяма степен  от тези части на зърното да се пресеят, то остава с по-висока хранителна стойност сравнено с индустриалното типово брашно.

 

                                                                                 

Типово пшенично брашно
Хранителни стойности за 100 g
Енергийна стойност 340 kcal/1423 KJ
Мазнини 1.8 g
от които наситени 0.6 g
Въглехидрати 65,5 g
от които захари 3,3 mg
Белтъци 12,2 g
Сол 0 g

 

« назад