х Хляб с Елда и млечно кисела закваска | ecosem.bg

Хляб с Елда и млечно кисела закваска

Хляб с Елда и млечно кисела закваскаХляб с Елда и млечно кисела закваска

Най - простата млечно кисела закваска:

 

70 грама кисело мляко

70 грама натурално пълнозърнесто брашно от елда

 

Разбъркайте, покрийте и оставете на стайна температура, или ако къщата не е много топла, изберете по - топло място. 

Оставете така около 24 часа. 

Добавете отново кисело мляко и брашно в равни количества. 

Оставете за 12 часа да престои. 
 

Продукти:

 

300 грама натурално бяло пшенично брашно

200 грама натурално пълнозърнесто брашно от елда

400 грама млечно кисела закваска

420 милилитра топла вода

10 грама сол

 

Приготвяне:

 

Пресейте брашната.

 

Опара

1/3 от брашното сложете в купата, където ще замесвате. 

Добавете половината от водата и закваската към брашното в купата. 

Разбъркайте до еднородна рядка смес и завийте купата с една кърпа, като поставите на непроветриво и топло място за 4 - 6 часа / максимално за 12 часа /.

 

Тесто

Смесете останалото количество вода със солта, разбъркайте и добавете в купата.

Постепенно добавяйте и останалото количество брашно, като замесвате тесто.

Тъй като всяко брашно по различен начин поема водата, при необходимост добавете - ако тестото е много меко / рядко /, или ако напротив е много твърдо / сухо /, малко вода.

Тестото трябва да бъде еластично и много меко. 

Не месете повече от 10 - 15 минути, тестото, както казват, се "изморява".

След като сте готови покрийте купата с тестото с кърпата и оставете да втасва 1.30 - 2.00 часа. 

Тестото трябва да се увеличи на обем до два пъти.

Извадете тестото на работния плот и го разделете на три равни части / средно би трябвало да ви се получи по 465 - 485  грама тесто /.

 

Направете кръгли топки от частите и ги оставете покрити с кърпа 10 - 15 минути. 

Оформете на кръгли хлебчета.

Намажете тавата с малко масло и включете фурната на 230 градуса.

Разположете хлебчетата на разстояние един от друг на 3 сантиметра и покрийте с кърпата.

Оставете да втасат 25 - 30 минути. 

Печете до готовност 30 - 35 минути на средно ниво във фурната, на 180 градуса.

След като хлебчетата са готови ги извадете от фурната и поставете на метална решетка, да изстинат. Добре е да ги покриете с хавлиена кърпа.

Приятен апетит!

« назад