Хляб с Елда и млечно кисела закваска
Най - простата млечно кисела закваска:
70 грама кисело мляко
70 грама натурално пълнозърнесто брашно от елда
Разбъркайте, покрийте и оставете на стайна температура, или ако къщата не е много топла, изберете по - топло място.
Оставете така около 24 часа.
Добавете отново кисело мляко и брашно в равни количества.
Оставете за 12 часа да престои.
Продукти:
300 грама натурално бяло пшенично брашно
200 грама натурално пълнозърнесто брашно от елда
400 грама млечно кисела закваска
420 милилитра топла вода
10 грама сол
Приготвяне:
Пресейте брашната.
Опара
1/3 от брашното сложете в купата, където ще замесвате.
Добавете половината от водата и закваската към брашното в купата.
Разбъркайте до еднородна рядка смес и завийте купата с една кърпа, като поставите на непроветриво и топло място за 4 - 6 часа / максимално за 12 часа /.
Тесто
Смесете останалото количество вода със солта, разбъркайте и добавете в купата.
Постепенно добавяйте и останалото количество брашно, като замесвате тесто.
Тъй като всяко брашно по различен начин поема водата, при необходимост добавете - ако тестото е много меко / рядко /, или ако напротив е много твърдо / сухо /, малко вода.
Тестото трябва да бъде еластично и много меко.
Не месете повече от 10 - 15 минути, тестото, както казват, се "изморява".
След като сте готови покрийте купата с тестото с кърпата и оставете да втасва 1.30 - 2.00 часа.
Тестото трябва да се увеличи на обем до два пъти.
Извадете тестото на работния плот и го разделете на три равни части / средно би трябвало да ви се получи по 465 - 485 грама тесто /.
Направете кръгли топки от частите и ги оставете покрити с кърпа 10 - 15 минути.
Оформете на кръгли хлебчета.
Намажете тавата с малко масло и включете фурната на 230 градуса.
Разположете хлебчетата на разстояние един от друг на 3 сантиметра и покрийте с кърпата.
Оставете да втасат 25 - 30 минути.
Печете до готовност 30 - 35 минути на средно ниво във фурната, на 180 градуса.
След като хлебчетата са готови ги извадете от фурната и поставете на метална решетка, да изстинат. Добре е да ги покриете с хавлиена кърпа.
Приятен апетит!
« назад