Фугас с пресен лук
ПРОДУКТИ:
500 грама пълнозърнесто брашно от тритикале
200 грама пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
450 милилитра топла вода
20 грама прясна мая
20 грама сол
100 милилитра зехтин екстра върджин
1 връзка пресен лук
маково семе за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете двата вида брашна в дълбока купа.
Сложете маята във водата и разбъркайте докато се разтвори.
Добавете водата към брашната в купата, заедно с 60 милилитра зехтин и солта.
Замесете меко тесто.
Покрийте купата с хавлиена кърпа и оставете на топло да втаса.
Нарежете лука на ситно.
След като тестото втаса, премесете отново, като при нужда добавете още брашно.
Добавете и останалото количество зехтин, както и лука.
Оформете на топка и поставете в тава с диаметър 20 сантиметра.
Използвахме чугунен тиган, който е добре намазан с масло преди това.
Поръсете с маково семе.
Поставете тавата на средно ниво във фурната.
Печете на 180 градуса за около 30 минути.
На дъното на фурната поставете огнеупорна купичка с вода.
След изпичане, извадете хляба от тавата и го покрийте с хавлиена кърпа.